Al doilea caz de triplă infecţie virală în România. Pacientul este un copil de 3 ani

de: Cătălina Burghelea
12 01. 2023

Un bărbat cu multiple comorbidităţi se află în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, după ce a fost confirmat cu o triplă infecţie virală: SARS-CoV2, virus gripal şi virus respirator sinciţial.

Pacienți cu triplă infecţie virală

Update 12 ianuarie, ora 16.04. Un copil de doar trei anișori este internat la Spitalul Dr. Victor Gomoiu din Capitală cu triplă infecţie: COVID, gripă şi virusul respirator.

„Cazurile s-au dublat, cel puţin, faţă de săptămânile anterioare şi într-adevăr am avut surpriza de a evidenţia cazuri cu Flurona la copilaşi sub 5 ani şi cazuri cu triplă infecţie. Unii dintre ei au necesitat redirecţionare către Spitalul de Boli Infecţioase pentru că noi nu am avut locuri atunci. Se face testare le cele trei virusuri şi uimitor a ieşit la toate trei pozitiv un copilaş de 3 ani. Simptomele au fost multiplicate de tripla infecţie. Toate simptomele clasice de gripă sunt multiplicate de COVID şi virusul sincţial respirator. Dureri musculare, stare foarte proasă, dureri articulare la unii copii, greaţă, vărsături”, a declarat dr. Claudina Cobzariu, medic infecţionist la Spitalul Dr. Victor Gomoiu, la Antena 3 CNN.

Știrea inițială: Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, a transmis că pacientul are 58 de ani şi prezintă hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat de tip 2 şi pancitopenie severă. Toate aceste afecțiuni provoacă o scădere severă a imunităţii organismului.

„La internare, pacientul prezenta o disfuncţie respiratorie importantă, ceea ce a impus internarea acestuia la Terapie Intensivă. În momentul de faţă, pacientul este conştient, ventilat non- invaziv, stabil din punct de vedere hemodinamic”, a spus dr. Florin Roşu.

Potrivit managerului unităţii medicale ieşene, prognosticul rămâne rezervat: „Îngrijim un pacient cu triplă infecţie virală, şi anume virusul SARS-CoV-2, virusul gripal şi virusul respirator sinciţial. Are multiple comorbidităţi, precum hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat de tip 2 şi obezitate morbidă. Prezintă o scădere importantă a imunităţii organismului”.

Prognosticul medicilor este rezervat

Bărbatul prezenta o disfuncţie respiratorie gravă, fiind necesară internarea lui în secţia ATI. Pacientul este conştient şi stabil, dar medicii susţin că prognosticul rămâne rezervat.

Doctorul Florin Roşu le recomandă românilor să se prezinte la medicul de familie în cel mult 24 de ore de la apariţia primelor simptome. Dacă simptomatologia persistă mai mult de trei zile, adresează-te unui specialist.

Stare de alertă epidemică în România din cauza gripei

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a decretat, joi, 5 ianuarie, stare de alertă epidemică în România: „O să emit o instrucțiune, legea 95 îmi permite acest lucru, o să adopt o instrucțiune, tot așa conform prevederilor legii 95 există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situație în care, există o lege adoptată în timpul pandemiei, iar această lege generează automat anumite restricții. Ori dumneavoastră ați văzut că abordarea noastră a fost o abordare care să vină în sprijinul desfășurării normale a activității economice și sociale, să menținem școlile deschise, nu să introducem iar chestiuni legate de carantină și de izolare”.

Fostul reprezentant al României la OMS a mai spus că „este posibil ca, în acest sezon (n.r. – gripal), vârful infecțiilor să fie atins în intervalul 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de cazuri de viroze respiratorii, inclusiv de gripă”.